WYKŁAD DR ALEKSANDRY KLEŚTY-NAWROCKIEJ NT. TRADYCJI ZIELARSKICH NA OBSZARZE TURKOWSKIEJ UNII ROZWOJU – T.U.R.

Serdecznie zapraszamy do udziału w spotkaniu, podczas którego wygłoszony zostanie wykład .: Tradycje zielarskie na obszarze Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. Wykorzystanie ziół w kuchni i ziołolecznictwie, autorstwa dr Aleksandry Kleśty-Nawrockiej – etnologa i antropologa kulturowego, historyka, autorki książki Kucharz doskonały, aktywnej działaczki ruchu Slow Food
na Pomorzu i Kujawach, animatorki kulinarnej i ekspertki w zakresie polskiego dziedzictwa kulinarnego, autorki bloga – Prowincja od kuchni.

Wykład będzie miał miejsce w dniu 5 października br. w godzinach od 12.00 do 16.00 w Sali Konferencyjnej Tureckiego Inkubatora Przedsiębiorczości w Turku, przy ul. Jedwabniczej 4.

Podczas wykładu przeprowadzona zostanie diagnoza potraw wykorzystujących lokalnie występujące zioła, kulturowo i historycznie związanych z naszym obszarem celem przeprowadzenia kwerendy archiwalnej i bibliotecznej oraz badań etnograficznych i botanicznych. Powyższe stanowić będzie podstawę dokonania wpisu trzech potraw na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ramach operacji „Niezłe ziółko, czyli tradycje zielarskie na Ziemi Tura” realizowanej w projekcie grantowym Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. „Zachowanie dziedzictwa lokalnego obszaru LGD TUR poprzez kultywowanie tradycji występujących na jej obszarze”.

Osoby zainteresowane udziałem w niniejszym przedsięwzięciu prosimy o dokonywanie zgłoszeń na Kartach Zgłoszenia dostępnych w biurze Fundacji przy ul. Kolskiej Szosie 3 oraz przedkładanie przepisów potraw na bazie ziół – mających swój kulturowy związek z naszym obszarem, gdzie tradycje ich przygotowywania sięgają co najmniej 25 lat.

O zakwalifikowaniu na liście obecności decydować będzie karta zgłoszenia. Przewiduje się udział kilku osób z jednej organizacji. Osoba odpowiedzialna za przygotowanie i realizację szkolenia Magdalena Ciołek tel. kontaktowy 63 289 36 57, e-mail fundacjazesmakiem@wp.pl

WYKŁAD DR ALEKSANDRY KLEŚTY-NAWROCKIEJ NT. TRADYCJI ZIELARSKICH NA OBSZARZE TURKOWSKIEJ UNII ROZWOJU - T.U.R. - Fundacja Ze Smakiem