WARSZTATY Z KRÓLEM KISZONEK ALEKSANDREM BARONEM!

Serdecznie zapraszamy mieszkańców i liderów organizacji pozarządowych z obszaru działania Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. na warsztaty pt.: CUD NATURY – KISZONKI I FERMENTACJE, którego celem jest zapoznanie się z tajnikami i właściwościami kiszonek oraz nabycie praktycznych umiejętności ich przygotowania. Warsztaty przeprowadzi dla Państwa Pan Aleksander Baron Szef kuchni i restaurator, współgospodarz programu Widelcem po mapie na antenie Kuchni+. Przez kilka lat prowadził autorską restaurację Solec 44 w Warszawie. Znany z zamiłowania do polskiej kuchni, lokalnych, wysokiej jakości – produktów i nieanalnego łączenia smaków. Na nowo odkrywa dawne receptury i składniki, stale eksperymentując i zaskakując. Autor książki Kiszonki i fermentacje oraz licznych artykułów o kuchni polskiej na łamach „Kukbuka” i „Zwierciadła”.  Współautor książek: Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści oraz Między wódką a zakąską.

Warsztaty odbędą się w dniach 7-8 listopada br. w godzinach od 11.30-17.30 w Sali Konferencyjnej Inkubatora Przedsiębiorczości w Turku,
ul. Jedwabnicza 4.

Zapraszamy także do udziału w obrzędowym pokazie kiszenia kapusty, moderowanym przez Pana Aleksandra Barona, w którym odzwierciedlone zostaną dawne obrzędy i obyczaje związane z kiszeniem kapusty na naszych terenach. Pokaz zorganizowany zostanie w wiejskiej zarodzie w Rogowie na terenie gm. Przykona w dniu 8 listopada o godzinie 17.30.

Osoby zainteresowane udziałem w niniejszym przedsięwzięciu prosimy o dokonywanie zgłoszeń w biurze Fundacji przy ul. Kolska Szosa 3 najpóźniej do dnia 6 listopada do godz. 12.00.  O zakwalifikowaniu na liście obecności decydować będzie kolejność zgłoszeń na podstawie wypełnionej karty zgłoszenia (dostępnej w biurze). Liczba miejsc – ograniczona! Osoba odpowiedzialna za przygotowanie i realizację szkolenia Magdalena Ciołek,
tel. kontaktowy 63 289 36 57, e-mail fundacjazesmakiem@wp.pl

WARSZTATY Z KRÓLEM KISZONEK ALEKSANDREM BARONEM! - Fundacja Ze Smakiem