UCZYMY SIĘ OD NAJLEPSZYCH!

W dniach 18-19 lutego 2019 r. mogliśmy podziwiać efekty wspólnej pracy liderów Lokalnej Grupy Działania Gościniec 4 Żywiołów z gminy Lanckorona, z powiatu Wadowickiego.

Tamtejsza LGD już w 2010 roku dostrzegła potrzebę wsparcia mieszkańców, rolników i drobnych wytwórców działających na terenie gmin członkowskich Stryszów, Mucharz, Lanckorona, Kalwaria Zebrzydowska w zakresie różnicowania działalności i dywersyfikacji  źródeł dochodów. Dlatego też liderzy organizacji z jej prezesem Panią Renatą Bukowską na czele sięgnęli po środki ze Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy, by utworzyć Inkubator Kuchenny (kwota dotacji na ten cel około 2 mln zł!). Tamtejszy inkubator tworzy przestrzeń dla lokalnych rolników, przedsiębiorców oraz organizacji zainteresowanych prowadzeniem działalności produkcyjnej i spożywczej, oferując wynajem pomieszczeń i wyposażenia kuchni w celu wyrobu i przechowywania własnych produktów. Najważniejsza część Inkubatora Kuchennego – kuchnia, wyposażona jest w profesjonalne urządzenia dużej gastronomii oraz chłodnie. Głównym klientem inkubatora jest powołana w 2015 roku Spółdzielnia Smaki Gościńca, która zarządza infrastrukturą Inkubatora. Ponadto sama zajmuje się wytwarzaniem gotowych posiłków i dań (ręcznie robione pierogi, chleby, ciasta, paszteciki krokiety) oraz oczywiście przetwórstwem owoców i warzyw. W jej ofercie znajdziemy m.in. galaretki, soki, dżemy, konfitury. Obok spółdzielni z Inkubatorem współpracują na stałe także mieszkańcy i podmioty korzystający głównie z pieców do wypieku chlebów, czy wytłaczarek i pasteryzatorów do soków. W ubiegłym roku z uwagi na urodzaj i wysoką dostępność owoców, oferta inkubatora cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem. Infrastruktura wykorzystywana była nawet 7 razy w tygodniu, także z uwagi na obłożenie w grafiku – nawet długo po północy!

W Inkubatorze Kuchennym,  oferta usług obejmować będzie także wynajem powierzchni wraz z urządzeniami na potrzeby przetwórstwa owocowo-warzywnego oraz przetwarzanie produktów pochodzenia roślinnego w imieniu klientów. Znajdą się tam m.in. wytłaczarka i pasteryzator do soków, piec z cegły szamotowej, liofilizator, suszarka do owoców i warzyw. Powstanie także przestrzeń do prowadzenia przez podmioty zainteresowane, w tym naszą Spółdzielnię Socjalną „Powrócisz tu” i naszą LGD Turkowską Unię Rozwoju – T.U.R. – warsztatów, gdzie dzieci i dorośli będą mogli poznawać tajniki przygotowywania potraw z owoców i warzyw. To jeden z elementów większej koncepcji zagospodarowania Szkoły Podstawowej w Krwonach, związany także z utworzeniem „Zaczarowanego ogrodu” w związku z zainicjowanym już projektem przywracania starych odmian drzew owocowych czy utworzeniem zielnika. Wspólna oferta trzech podmiotów: Spółdzielni, Fundacji i Stowarzyszenia skierowana będzie zarówno do dorosłych, jak i tych najmłodszych. Szczególnie najmłodsi, w czasie wakacji, ferii, ale także w roku szkolnym, będą mogli zdobywać u nas wiedzę i praktyczne umiejętności, spędzając u nas miło i efektywnie czas.

W Gościńcu 4 Żywiołów odnaleźliśmy bratnie dusze… To, co zobaczyliśmy i usłyszeliśmy, wywarło na nas ogromne wrażenie, ale przede wszystkim – utwierdziło nas w przekonaniu o słuszności tego, co robimy, że warto działać i podejmować kolejne wyzwania, z których efektów korzystać mogą wszyscy mieszkańcy!

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • DSC_0072
  • Bug3
  • DSC_0097
  • DSC_0051
  • DSC_0107
  • DSC_0069
  • DSC_0044
  • DSC_0090
  • DSC_0112
  • DSC_0142
  • DSC_0188
  • DSC_0162
  • DSC_0194
  • DSC_0181
  • DSC_0183
  • DSC_0177

Kontakt

Fundacja Ze Smakiem
Krwony 32
62-720 Brudzew

FACEBOOK

  • tel. 791 610 610
Jesteśmy częścią grupy:
UCZYMY SIĘ OD NAJLEPSZYCH! - Fundacja Ze Smakiem
spoldzielnie.org