Szkolenie “Uwarunkowania prawne funkcjonowania Inkubatora Kuchennego w Polsce”

Pierwsze szkolenie w ramach projektu” Wdrażanie innowacji w zakresie utworzenia Inkubatora Kuchennego na obszarze działania LGD Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.” za nami. W dniach 20.08.18 r. oraz 01.10.2018 r. mogliśmy dowiedzieć się, jakie wymagania stawiane są zarówno samemu Inkubatorowi, jako zakładowi przetwórstwa owocowo-warzywnego, jak również rolnikom i pozostałym użytkownikom Inkubatora. Omawiane były m.in. różne formy współpracy w ramach Inkubatora Kuchennego, formy opodatkowania rolników, w tym sprzedaż produktów przetworzonych zwolniona z podatku dochodowego do wysokości limitu 20 tys. zł. Uczestnicy mogli dowiedzieć się ponadto, jakie wymogi stawiane są przez Państwową Inspekcję Handlową względem produktów żywnościowych wprowadzanych na rynek, w tym minimalne wymagania, jakie powinna zawierać etykieta. Jedną z kwestii, jaka zaintrygowała uczestników szkolenia była opłata produktowa w przypadku sprzedaży przetworów przez rolnika i inne podmioty. Kolejne szkolenie “Promocja i marketing produktów spożywczych” odbędzie się w dniu 24 października br. Szczegółowe informacje znajdą się na naszej stronie jeszcze w tym tygodniu.

Szkolenie "Uwarunkowania prawne funkcjonowania Inkubatora Kuchennego w Polsce" - Fundacja Ze Smakiem