W POSZUKIWANIU TRADYCYJNYCH POTRAW NA BAZIE ZIÓŁ Z OBSZARU LGD

Wykład na temat tradycji zielarskich na obszarze Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. wygłoszony przez dr Aleksandrę Kleśtę za nami, a przed nami… analizowanie przepisów przedstawionych przez uczestniczki wykładu w kontekście ich stosowania na naszym terenie od minimum 25 lat, prace badawcze Pani Oli celem zebrania materiałów źródłowych i wpisania 3 potraw na ministerialną Listę Produktów Regionalnych. Już niebawem rozpoczniemy także prace nad publikacją zawierającą „ziołowe” przepisy naszych uczestniczek. Cieszymy się, że mamy tak aktywne kobiety, które nie tylko chętnie dzielą się swoimi przepisami, wiedzą i doświadczeniem, ale i dbają o to, by nasza tradycja nie odeszła w zapomnienie. W imieniu własnym, jak i Fundacji ze Smakiem dziękujemy i zapraszamy do współpracy wszystkie szeptuchy 🙂 Czekamy na kolejne przepisy wraz ze wspomnieniami związanymi z tradycją przygotowywania potraw w Waszych domach.

• DSC_0115b
  • DSC_0206-1
  • DSC_0182
  • DSC_0195-1