MAGICZNA WSTĘGA PRZECIĘTA!

W dniu 8 sierpnia odbyło się uroczyste otwarcie Inkubatora Kuchennego Fundacji Ze Smakiem, jak również nowych siedzib Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. oraz Spółdzielni Socjalnej „Powrócisz Tu”. Na wstępie Pani Prezes Magdalena Ciołek przywitała zebranych gości i podziękowała wszystkim tym, którzy zaangażowali się w powstanie tego miejsca. Pani Magdalena wspomniała, że to właśnie tutaj będą unosić się smakowite zapachy z wypieku chleba na zakwasie, czy wspaniałych konfitur, soków, powideł tworzonych przez mieszkańców. Stwierdziła, że  jest to miejsce, które ma promować rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich poprzez udostępnienie przestrzeni wraz z wyposażeniem Inkubatora – mieszkańcom gmin członkowskich Stowarzyszenia. Inkubator Fundacji spełnia bowiem wszelkie wymogi, jakie należy spełnić, by wprowadzić przetworzone produkty rolne, w tym wypadku owoce i warzywa, na rynek celem sprzedaży.  W tym budynku także będą realizowane warsztaty zielarskie, kulinarne, z przygotowania naturalnych kosmetyków, olejków eterycznych, a także mając na względzie to, iż kiedyś mieściła się tutaj Szkoła podstawowa – działania o charakterze edukacyjnym – skierowane do dzieci i młodzieży. Tu także powstaje „Zaczarowany ogród” na bazie pobranych w ramach projektu pod tym samym tytułem, zrazów dawnych odmian drzew owocowych, pobranych z gospodarstw zlokalizowanych na obszarze działania Stowarzyszenia.

Po oficjalnym przecięciu wstęgi, nastąpiło pobłogosławienie budynku przez księdza proboszcza Zbigniewa Jałoszyńskiego. Tuż po złożonych w ręce Pani Prezes gratulacjach wzniesiono toast. Następnie goście zostali zaproszeni do zwiedzania obiektu oraz degustacji produktów przygotowanych w Inkubatorze Kuchennym, które na co dzień będzie można nabyć w barze Spółdzielni Socjalnej „Powrócisz tu” oraz mającym powstać sklepie internetowym. W ofercie znajdą się soki, herbatki owocowe i ziołowe, kiszonki, przeciery, pieczywo, chipsy owocowe i warzywne czy też konfitury i powidła oparte na starych recepturach, ale i takie na tych nowych, dzięki którym powstawać będą niebanalne, zaskakujące smaki, będące efektem śmiałych połączeń owoców, warzyw i przypraw!

Serdecznie dziękujemy za przybycie przedstawicielom wszystkich gmin członkowskich, członkom stowarzyszeń i instytucji oraz mieszkańcom, bowiem to z myślą o Was stworzyliśmy to nasze „zaczarowane” miejsce.

Zapraszamy do współpracy!

• DSC_0158