Kultura ze smakiem

W dniu 28 sierpnia 2021r. w naszej siedzibie w Krwonach 32, odbyła się pierwsza konferencja dla organizacji pozarządowych działających na Ziemi TURa. Tematem przewodnim były możliwości uzyskania wsparcia finansowego i merytorycznego ze środków zewnętrznych. O możliwościach wsparcia finansowego dla Organizacji Pozarządowych prezentację przeprowadził Prezes Wielkopolskiego Ośrodka Ekonomii Społecznej – Pan Przemysław Piechocki oraz przedstawiciele Stowarzyszenia Centrum PISOP – Pani Dominika Gallas i Pan Hubert Łaganowski. A po konferencji… Odbył się konkurs na najlepszą nalewkę! Jury w składzie: Pan Wójt Gminy Kawęczyn Jan Nowak, Pan Wójt Gminy Brudzew Cezary Krasowski oraz Dyrektor Centrum Kultury w Dobrej Pan Jacek Gajewski, mieli nie lada wyzwanie, bo do konkursu zgłoszono aż 19 nalewek! Zaczynając od najniższego stopnia, na podium znalazła się nalewka z owoców leśnych Pani Lidii Jaskóły, następnie nalewka KGW Potworowianki, a zaszczytne pierwsze miejsce zdobyła nalewka wiśniowa przygotowana przez KGW WojciechoWianki.
Nie zabrakło również atrakcji dla najmłodszych. Dzieci mogły skorzystać z warsztatów garncarskich i wikliniarskich, podczas których mogły same wykonać naczynia z gliny, czy też koszyki z wikliny.
Zwieńczeniem całego dnia był seans filmowy. W pierwszej kolejności został wyświetlony film dla najmłodszych „Corgi, psiak Królowej”, a tuż po nim film dla nieco starszych „Faceci do kuchni”.

To był dzień pełen wrażeń!

Z niecierpliwością czekamy na kolejny rok! Już teraz serdecznie zapraszamy! 🙂

• timthumb (4)
  • timthumb (3)