FESTIWAL Z DOBRYM SMAKIEM NA ZAKOŃCZENIE LATA

Szykujemy dla was kolejną niespodziankę w ramach projektu grantowego współfinansowanego z programu LEADER. Już 31 sierpnia w Krwonach, na terenie gminy Brudzew odbędzie się pierwszy w naszym regionie festiwal chleba i filmów kulinarnych pod nazwą KULTURA ZE SMAKIEM. W programie organizatorzy przewidują sporą dawkę wrażeń – pokaz trzech filmów, w tym: dla najmłodszych „Charlie i fabryka czekolady” i nieco starszych „Podróż na sto stóp”; „Życie od kuchni”.

Centrum uwagi uczestników skupiać będzie także pokaźnych rozmiarów piec chlebowy, w którym odbędzie się pokaz tradycyjnego pieczenia chleba wraz z degustacją. Ponadto jak na poważny festiwal przystało – osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich oraz stowarzyszenia z obszaru działania Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. będą mogły powalczyć o tytuł najsmaczniejszego – wypieczonego przez siebie domowego chleba. Posiedzenie kapituły konkursowej odbędzie się w godzinach między 15.00 a 16.00 a tuż po nim rozstrzygnięcie konkursu. Podczas festiwalu uczestnicy będą mogli skosztować również pierwszej z naszego obszaru potrawy wpisanej na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, tj. Szlachetnej Poleweczki z Ziemi Tureckiej.

Pierwsza projekcja filmowa (dla najmłodszych) wystartuje o 17.00.

Organizator zapewnia zadaszenie (namiot), leżaki i maty piknikowe. Na wszelki wypadek zainteresowani proszeni są o zabranie koców lub innych ciepłych okryć.

Osoby zainteresowane udziałem, w tej smakowitej imprezie w formie wystawców (sprzedawców) – prosimy o kontakt. Szczegóły dot. konkursu znajdują się w linku poniżej – znajdziecie tam Państwo stosowne dokumenty zgłoszeniowe.

FESTIWAL Z DOBRYM SMAKIEM NA ZAKOŃCZENIE LATA

FESTIWAL Z DOBRYM SMAKIEM NA ZAKOŃCZENIE LATA - Fundacja Ze Smakiem