PROJEKT NIEZŁE ZIÓŁKO CZYLI TRADYCJE ZIELARSKIE NA ZIEMI TURA-a

W dniach 26-27 lipca 2018 r. Fundacja ze Smakiem, zorganizowała warsztaty zielarskie w ramach operacji pn. „Niezłe ziółko, czyli tradycje zielarskie na Ziemi Tura” w malowniczym miejscu – w Ziołowym Zakątku Pana Mirosława Angielczyka.

Celem szkolenia było poznanie właściwości i zastosowanie ziół. Dzięki Panu Angielczykowi, uczestnicy zaznajomili się z abc zielarstwa, jak i poznali tradycyjne metody wykorzystania roślin dla zdrowia i urody. Podczas warsztatów uczestnicy skomponowali własne mieszanki herbaciane, tworzyli mydełka na bazie cennych surowców zielarskich, jak również zasięgnęli wiedzy zielarskiej podczas przemierzania ścieżek edukacyjnych Podlaskiego Ogrodu Botanicznego. W trakcie spacerów mogli również podziwiać zabytkowe wiejskie chaty z połowy XIX wieku, przeniesione z różnych miejscowości województwa podlaskiego oraz tradycyjnie hodowane zwierzęta gospodarskie.

Ziołowy Zakątek jest miejscem wskazanym dla podtrzymania zdrowia ciała, umysłu i duszy. Tam człowiek chyli czoło przed naturą i otrzymuje jej dary. Miejsce, w którym historia ziołolecznictwa i tradycja zbioru roślin jest wciąż żywa.

Cieszymy się, że pogoda dopisała a uczestnicy wrócili uśmiechnięci i nasyceni wiedzą.

Szkolenie zostało zrealizowane w ramach projektu grantowego „Niezłe ziółko, czyli tradycje zielarskie na Ziemi Tura” współfinansowanego za środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014- 2020.

PROJEKT NIEZŁE ZIÓŁKO CZYLI TRADYCJE ZIELARSKIE NA ZIEMI TURA-a - Fundacja Ze Smakiem