TRADYCJE KISZENIA KAPUSTY NA ZIEMI TURA

Szanowni Państwo,

celem podsumowania działań w projekcie grantowym pn.: CUD NATURY. KISZONKI I FERMENTACJE zarejestrowany został film promujący obrzęd kiszenia kapusty na Ziemi Tura. Dzięki nagraniu możemy przenieść się w czasy naszych babć i dziadków, by przypomnieć sobie „deptanie” kapusty w drewnianych beczkach. Przed laty w obrzędzie tym uczestniczyły całe rodziny, sąsiedzi i inni mieszkańcy wsi, gdzie przygotowując zapasy na zimę współbiesiadowali przy wspólnym stole. Obrzędowi kiszenia kapusty towarzyszyło też śpiewanie przyśpiewek i pieśni, na filmie usłyszymy je w wykonaniu Zespołu z nad Swędrni z Goszczanowa.

Film nakręcony został w ramach projektu grantowego Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. pn.: CUD NATURY. KISZONKI I FERMENTACJE, finansowanego ze środków pochodzących z Poddziałania 19.2 „Wparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014– 2020, a jego celem jest budowanie odpowiedzialności za dziedzictwo lokalne (w oparciu o zasoby: naturalne, kulturowe, rekreacyjne).

Serdecznie zachęcamy do jego obejrzenia!

TRADYCJE KISZENIA KAPUSTY NA ZIEMI TURA - Fundacja Ze Smakiem